• +3613208893
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Image

Spanyol látogatók a Tomoriban

 

Miért érdemes külföldieket vendégül látni? Lehet egymástól tanulni az iskolapadon kívül is? Ismerik az Erasmus + programot? Spanyol kollégákat láttunk vendégük egy héten át a Budapest XIII. Kerületi Tomori Pál Általános Iskolában november végén.

November 26. és november 30. között két madridi kolléganő María Cayeiro és María Arranz állandó vendégként járta az órákat, koptatta a padokat. Nagy örömmel fogadta őket kicsi és nagy. Fő koordinátorként Pazos Vina Rita segítette itt tartózkodásukat. Érkezésüket hosszas szervezőmunka előzte meg. A két Mária az Erasmus + KA1 programjának keretében látogathatott el hozzánk.

Miért pont a Tomori? Az előző tanévben intézményünk is próbálkozott a KA1 Erasmus + pályázattal. Ez az Európai Unió által 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programjának egyik alprogramja, mely a pedagógusok képzési lehetőségeit támogatja az Unión belül. A KA1 pályázatokon belül lehetőség nyílik pedagógus kollégák mobilitási programjaira pályázni. Ilyen mobilitás lehet egy külföldi továbbképzésen való részvétel, vagy egy iskolában hospitálással, ismerkedéssel, tanulással eltöltött néhány nap. A sikeres pályázathoz szükség volt előzetes kapcsolatfelvételre. Madridi partnerünk a San Viator három pedagógusával találkozhattunk már tavaly is. Már ekkor eldőlt, hogy mindkét intézmény számíthat a másik közreműködésére sikeres pályázat esetén. A mi iskolánk ez alkalommal nem tartozott a támogatott iskolák körébe, de spanyol partneriskolánk igen. Így az ő támogatásuk érdekében láthattunk két kolléganőt vendégül.

Naponta 3-4 órát látogattak meg vendégeink. Széles repertoárral mutatkoztunk be, segítve az együttműködést. Közös nyelvként az angolt használtuk. Az órákat gyakran tolmácsolással segítettük. Terítéken szerepeltek a természettudományok, de a művészet, a technika és a fejlesztés is. Jó néhány angol órát is megtekinthettek vendégeink. Persze nem csak óralátogatással készültünk. Volt játékos teadélután, ahol a két nép kultúrájával ismerkedhettek a résztvevők. Lehetőség nyílt városnézésre is. Nyolcadikos idegenvezetőink kísérték látogatóinkat Budapest nevezetességei közt. Estébe nyúló konferencia keretében ismertük és ismertettük meg a két ország oktatási rendszerét és iskoláját. Mire felpillantottunk már a búcsúvacsora asztalánál ültünk és új barátainktól búcsúztunk. Gyorsan elröppent ez a hét. Idén mindenképp új pályázatot nyújtunk be, hogy mi is ellátogathassunk a spanyol fővárosba!

© 2024 Budapest XIII. Kerületi Tomori Pál Általános Iskola.